Σύνοτομο Βιογραφικό

Η Μαρίζα Κωχ είναι μία από της πιο καταξιωμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες. Παράλληλα είναι γνωστή και για τη συνθετική της δουλειά πάνω στα ποιήματα του Έλληνα ποιητή των θαλασσών Νίκου Καββαδία και το μεγάλο ποίημα του Κώστα Βάρναλη " ο τρελός ".

Μεγάλωσε στο πιο γνωστό νησί του Αιγαίου πελάγους, τη Σαντορίνη. Τα πρώτα της ακούσματα ήταν η βυζαντινή μουσική και τα νησιώτικα τραγούδια. Από την δεκαετία του '70 έχει επανειλημμένα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο τραγουδώντας σε μερικά από τα μεγαλύτερα θέατρα και αναγνωρισμένα μουσικά φεστιβάλ, συχνά στα πλαίσια πολιτιστικών ανταλλαγών της Ελλάδας και των χωρών που επισκέφτηκε ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής.

Αποδίδει με ξεχωριστό τρόπο τα παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και η προσωπική της μουσική γραφή επηρεάζεται βαθύτατα από το λαϊκό τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη. Ως ερμηνεύτρια εντάσσει πάντα στα ρεσιτάλ της κύκλο τραγουδιών αυτού του μεγάλου συνθέτη.

Η Μαρίζα Κωχ είναι η κατ' εξοχήν αγαπημένη τραγουδίστρια των παιδιών από την δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα. Δύσκολα συναντάς Ελληνόπουλο που δεν γνωρίζει τη μορφή και τη φωνή της. Έχει εκδώσει πολλούς παιδικούς δίσκους με παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα και τα τελευταία δέκα χρόνια διατηρεί μουσική παιδική σκηνή, δίνοντας κάθε χρόνο περίπου 100 παραστάσεις για παιδιά.

Για τις περιοδείες της η Μαρίζα Κωχ λέει:

«Αξιώθηκα να τραγουδήσω σε πολλά από τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, αλλά και σε αμέτρητα σχολεία, καφενεία, αγροτικές αποθήκες και των πιο μικρών χωριών τη πατρίδας μας. Καμαρώνω το ίδιο και για το ένα και για το άλλο.

Με τα τραγούδια μου θέλω να ομολογήσω όσα νιώθω ταξιδεύοντας στην πατρίδα μας, που στα δικά μου μάτια μοιάζει να είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου σε φυσική ομορφιά, σε χαρακτήρες ανθρώπων, σε ιστορία, σε μουσική, σε τέχνες, σε θρησκευτικό μεγαλείο, σε βάθος ανθρώπινων συναισθημάτων.»

Η Μαρίζα Κωχ στην πορεία της έχει κυκλοφορήσει 22 δίσκους, που περιέχουν δικές της συνθέσεις, παραδοσιακά τραγούδια και τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Έχει τιμηθεί γα την μουσική της προσφορά από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων και από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ως γυναίκας δημιουργός. Σε αφιέρωμα έγκυρου μουσικού περιοδικού έχει χαρακτηριστεί ΄΄Πρωθιέρεια στις γυναίκες μελωδούς του 20ού αιώνα στην Ελλάδα΄΄. Πρόσφατα ίδρυσε την δική της δισκογραφική εταιρία VERSO . Σκοπός της εταιρίας είναι η καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών και μουσικών θεμάτων από όλη την Ελλάδα.

Η αγάπη της Μαρίζας για το τραγούδι, για τα παιδιά και τη δημιουργία, της χαρίζουν τη δύναμη εκείνη που χρειάζεται, για να τη συναντούμε στα πιο απίθανα μέρη της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες.

 

Βιογραφία & Δισκογραφία

Η Μαρίζα Κωχ γεννήθηκε στην Αθήνα. Από εννιά χρονών ζει στη Σαντορίνη με την οικογένεια της μητέρας της. Τα πρώτα της μουσικά ακούσματα ήταν η Βυζαντινή μουσική και τα νησιώτικα τραγούδια. Δέκα χρόνια μετά επιστρέφει στην Αθήνα , όπου παρακολουθεί μαθήματα σολφέζ και αρμονίας.

Η πορεία της Μαρίζας Κωχ από την αρχή της καριέρας της μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζεται από την επίμονη παραμονή της στο δρόμο της προσωπικής μουσικής αναζήτησης, όσον αφορά τη σύνθεση και την ερμηνεία των τραγουδιών της. Αυτό την κατατάσσει ανάμεσα στις σημαντικότερες γυναίκες μελωδούς και ερμηνεύτριες του 20ου αιώνα στη χώρα μας.

Δισκογραφική παρουσία

Το 1971 η Μαρίζα Κωχ ηχογραφεί τον πρώτο της μεγάλο δίσκο με τίτλο «Αραμπάς». Στο δίσκο αυτό καταγράφεται για πρώτη φορά ένας νέος τρόπος απόδοσης παραδοσιακών τραγουδιών με συνοδεία κρουστών και ηλεκτρικών οργάνων. Στο εξώφυλλο αυτού του δίσκου η ίδια γράφει: «Ξεκίνησα με την επιθυμία να συμβαδίσω με την εξέλιξη της εποχής μας κουβαλώντας μέσα μου βιώματα, που συνδέονται άμεσα με το παραδοσιακό τραγούδι. Έτσι άρχισα μια προσπάθεια για σύγχρονο τρόπο έκφρασης του παραδοσιακού τραγουδιού, ενθαρρυμένη από το γεγονός, ότι αυτό πάντοτε μεταμορφωνόταν μέσα στην παράδοση».

Το 1973 κυκλοφορεί ο δεύτερος μεγάλος της δίσκος με τίτλο «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» και ένα χρόνο αργότερα , το 1974, ο δίσκος της «Δυο ζυγιές παιχνίδια». Και στους δύο αυτούς δίσκους περιέχονται διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια, συνθέσεις του Διονύση Σαββόπουλου και δικά της τραγούδια..

Το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος «Παναγιά μου Παναγιά μου», όπου υπάρχει το ομώνυμο τραγούδι με το οποίο η Μαρίζα Κωχ πήρε μέρος στο Φεστιβάλ της Eurovision στη Χάγη (τραγούδι διαμαρτυρίας για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο). Στο δίσκο αυτό παρουσιάζει επίσης τη σύνθεσή της πάνω στο ποίημα «Ο Τρελός» του Κώστα Βάρναλη.

Το 1977 με το δίσκο της «Άσε με να ταξιδέψω» κάνει μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση της συνθετικής της δουλειάς.

Το 1978 μελοποιεί ποιήματα του Νίκου Καββαδία παρακινούμενη από τις αιγαιοπελαγίτικες καταβολές της και τη γνωριμία της με τη ζωή των ναυτικών. Ένα από τα τραγούδια του δίσκου αυτού, το «Φάτα Μοργάνα» χρησιμοποιήθηκε από τον διάσημο Ιταλό σκηνοθέτη Μάρκο Φερρέρι ως soundtrack στην βραβευμένη ταινία του «Η ιστορία της Πιέρρα» (Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ των Κανών το 1983).

Το 1978 επίσης κυκλοφορούν δύο δίσκοι της με παιδικά τραγούδια με τους τίτλους «Μια εκδρομή με τη Μαρίζα» και «Ένα περιβόλι γεμάτο τραγούδια». Οι κύκλοι αυτοί των παιδικών τραγουδιών συμπληρώνονται με ένα ακόμη δίσκο με τον τίτλο «Παιχνιδοτράγουδα».

Το 1979 η Μαρίζα Κωχ ηχογραφεί 24 νησιώτικα τραγούδια με το γενικό τίτλο «Αιγαίο». Σε αυτή τη συλλογή τραγουδιών παίζουν μερικοί από τους σημαντικότερους σολίστες της παραδοσιακής μας μουσικής.

Το 1981 κυκλοφορεί ο δίσκος της «Ο Καθρέφτης» που περιλαμβάνει τραγούδια των οποίων τους στίχους και τη μουσική έγραψε η ίδια.

Το 1983 ηχογραφεί το δίσκο με τίτλο «Στο βάθος κήπος» με τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, τραγούδια που αποτελούν σταθερή μουσική ενότητα στις συναυλίες της εντός και εκτός Ελλάδας.

Το 1986 ηχογραφείται ο δίσκος «Τα παράλια», δίσκος μεγάλης συλλεκτικής αξίας ,με τραγούδια και οργανικά κομμάτια της Μικράς Ασίας.

Το 1988 κυκλοφορεί ο δίσκος «Εθνική Οδός» με τραγούδια που έγραψε η ίδια κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης περιοδείας της στο εξωτερικό.

Το 1990 για το δίσκο της «Οι δρόμοι του μικρού Αλέξανδρου» (Μουσικά Ερεθίσματα για Βρέφη) η Μαρίζα Κωχ τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ως γυναίκα δημιουργός.

Το 1992 ηχογραφεί το δίσκο της «Διπλή Βάρδια». Ο δίσκος περιέχει τραγούδια δικά της και διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών με έντονο το στοιχείο του φωνητικού αυτοσχεδιασμού.

Από το 1993 μέχρι το 1996 η Μαρίζα Κωχ ασχολείται με την παραγωγή και την ηχογράφηση ενός μουσικού υλικού το οποίο αποτελεί τη βάση των εκδόσεων της δισκογραφικής εταιρείας VERSO που ιδρύει η ίδια το 1997 με κύριο σκοπό τη διάδοση της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.

Δραστηριότητα της δισκογραφικής Εταιρίας VERSO

Το 1997ως πρώτη δραστηριότητα της μουσικής Εταιρίας VERSO καταγράφεται η κυκλοφορία μιας σειράς CD cards με μουσικές και παραδοσιακά τραγούδια από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Στα χρόνια που ακολουθούν κυκλοφορεί από τη VERSO μια ενότητα δίσκων που εντάσσονται στο χώρο της παιδικής δισκογραφίας:

« η γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο » (μουσικό οδοιπορικό σ΄ όλη την Ελλάδα με παραδοσιακά τραγούδια), δίσκος βασισμένος στο ομότιτλο βιβλίο της Μαρίζας Κωχ (Εκδόσεις Κέδρος).

«μια εκδρομή με τις εννέα μούσες» (κύκλος τραγουδιών της στεριανής Ελλάδας).

« σαν ουράνιο τόξο » (μουσικά ερεθίσματα για βρέφη).(Επανέκδοση-νέος τίτλος του δίσκου «Οι δρόμοι του μικρού Αλέξανδρου»

« να τα πούμε » (παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων)

« μια γιορτή με τη Μαρίζα » (τραγούδια και παιχνιδοτράγουδα)

« τα χρωματιστά τραγούδια » (μουσικό υλικό για το Εργαστήρι Μουσικής Βιωματικής Παιδείας της Μαρίζας Κωχ ).Εκτός από τη Μαρίζα Κωχ στο δίσκο αυτό τραγουδούν η Μαρία Φαραντούρη και η Νένα Βενετσάνου .

« Ραντεβού στην Αθήνα 2004 » ( ένα τραγούδι για την Ολυμπιάδα του 2004 )

Παράλληλα κυκλοφορούν από τη VERSO οι δίσκοι:

« Σ΄ αυτή την πόλη » (μουσικό πορτρέτο της Μαρίζας Κωχ με τραγούδια που έχει γράψει η ίδια).

« Το τροπάριο της Κασσιανής ( σε ελεύθερη απόδοση από τη Μαρίζα Κωχ) και τα εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας (αποδίδει στο βιολί ο Νίκος Οικονομίδης) .

« τα παράλια » (τραγούδια της Μικράς Ασίας) (επανέκδοση σε CD).

« Διπλή βάρδια » (τραγούδια της Μαρίζας Κωχ και διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια). (Επανέκδοση σε CD).

 

 http://www.verso.gr